Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

AĞIZ DİŞ ÇENE CERRAHİSİ

Ağız diş çene cerrahisi implant operasyonları, 20lik diş çekimleri, gömülü diş çekimleri, protez öncesi cerrahi hazırlıkları ve bazı diğer cerrahi işlemleri kapsar.

Gömülü dişler – 20 yaş dişleri

Sürme zamanı gelmiş olmasına rağmen ağız içinde yerini alamayan dişlere gömülü dişler denir. Çeşitli sebepler gömülü kalmaya neden olabilir. En çok 20 yaş dişlerinde görülür. Genellikle çene arkında bulunduklarım konum ve çevrelerindeki kemik ve yumuşak doku gömük kalmalarına sebep olur. Gömülü kalan yirmilik dişler çene içindeki konumlarına bağlı olarak sorunlar ortaya çıkarabilir. Önünde bulunan azı dişine baskı uygulayabilir ve bunun sonucunda dişlerde çapraşıklık başlayabilir. Röntgende konumu ve yol açabileceği sorunlar tespit edilmeli ve gerekirse cerrahi olarak çekilmelidir. Uzman hekim tarafından yapılmalıdır.

Bazı 20 yaş dişleri de yarı gömülü olabilir. Bu dişer enfeksiyon açısından riskli gruptadır. Bu dişlerin çoğunlukla çekilmesi gerekir.

Diş çekimi sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Çekim yapılan bölgeye konulan tampon yarım saat ısırılmalıdır.

Gün içinde sızıntı şeklinde kanama devam edebilir. Bu kan tükürülmemelidir. Tükürürsek orda iyileşirken oluşan pıhtıyı atarız ve kanama artar, iyileşme süresi uzar. Eğer çekim üzerinden 6 saatten fazla süre geçmişse ve kanama miktarı fazla ise doktorunuza başvurunuz.

Çekim ardından gün içinde soğuk kompres uygulaması şişlik ve ödem oluşma riskini azaltır.

Operasyon sonrasında 2 saat bir şey yenip içilmemeli. Çekim yapılan gün yumuşak gıdalar tercih edilmeli. Alkol ve sigara yara iyileşmesini geciktirdiğinden tüketilmemelidir.

Sohbete başla
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?